Mobilní recenze: Oneplus 5

Už nějakou dobu používám mobil OnePlus 5. V tomto příspěvku bych se s Vámi chtěl podělit o moje postřehy z používání tohoto mobilu.
Dost lidí výrobce tohoto kusu elektroniky nezná, takže se sluší nějaké nastínění situace. Firma OnePlus vznikla jako jakási protiváha drahým špičkovým mobilům. Firma vždy chtěla dokázat, že top mobil lze vyrobit za přijatelnou prodejní cenu. Ne nadarmo má tento výrobce u svého špičkového modelu přízvisko "Flagship killer" (= zabiják vlajkových lodí).

DISPLAY
Display OnePlus 5 má Full HD rozlišení na úhlopříčce 5,5 palce. Nemá tedy nejlepší rozlišení na trhu, ale z vlastní zkušenosti je jemnost displaye dostačující. Naopak horší jemnost zobrazovače podpoří výdrž baterie  na jedno nabití. Na barevné podání a jas si taky nemůžu stěžovat. Typ display je AMOLED, což je z mého pohledu další klad. Když AMOLED zobrazuje černou barvu, tak se pixely vlastně vypnou, takže nespotřebovávají energii. Vyladil jsem si tedy celé prostředí, aby v něm bylo hodně černých ploch a omezil jsem tedy spotřebu jednoho velkého žrouta.

HARDWARE
O výkon se stará velmi výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 835. Podle verze je podpořen 6 nebo 8GB operační paměti moderního typu LPDDR4X. Třetí do party je velmi rychlé úložiště 64/128GB UFS 2.1. Toto je alespoň pro mě jeden z velkých benefitů tohoto telefonu. Máte jistotu těch nejlepších komponentů. Ostatní výrobci mají někdy ve zvyku kombinovat různé komponenty, které mají různý výkon a člověk musí mít štěstí, když chce to nejlepší. Výkon je tedy jedním slovem bestiální.
Multitasking je díky velké RAM obdivuhodný. Lze tedy mít spuštěno opravdu mnoho aplikací najednou a nemá to ani moc velký vliv na baterii.
Výborná je čtečka otisků prstů pod displayem. Odemknutí je vskutku bleskové. Nastavit lze až 5 prstů, což je dostatečné. Čtečce dělají společnost dvě senzorová tlačítka po stranách. Jejich funkce nejsou zvoleny natrvalo a lze si je tedy nastavit podle osobních preferencí.

FOTOAPARÁT
Fotoaparáty má OnePlus tentokrát tři. Dva jsou vzadu a jeden vepředu. Druhý fotoaparát vzadu pomáhá třeba s dodatečným rozostřováním za objektem v popředí a lze tím vytvořit zajímavé efekty. Hlavně se ale hodí pro 2x optický bezztrátový zoom (ve skutečnosti je to jen 1,6x a zbytek se dopočítává, ale i tak působivé).
Při porovnání se špičkou v mobilním focení však zařízení podle jiných testů zaostává. Já jsem přecházel ze Samsungu Galaxy S4, takže vidím jen změny k lepšímu a nemám možnost porovnání. Jediné, co bych možná čekal lepší, jsou fotky v noci. Ty už mají nějaký ten šum. Naopak funkce, která mě dostala nejvíc oproti S4, je výborná možnost ostření na určitou část záběru. Myslím tím hlavně to, jak se telefon snaží dosáhnout těch nejvěrnějších barev v právě zaostřovaném místě. To je velmi účinné při focení v protisvětle.





BATERIE
Baterie má hodnotu 3300mAh. Mohlo by to být i více, kdyby se OnePlus nechtělo vézt na vlně tenkých telefonů. Tato kapacita ale stačí s lehkou rezervou na celý den aktivního používání.
Hlavní trumf OnePlus v oblasti výdrže se však jmenuje Dash Charge, což je jedno z nejrychlejších nabíjení telefonu na světě. Výrobce sám k tomu má pěkné heslo: "A Day's Power in Half an Hour". V překladu to znamená, že telefon vydrží celý den, když předtím byl nabíjen jen půl hodiny. To třeba v mém případě úplně neplatí, ale při šetrnějším užívání si to dokážu představit. Jediné, co trochu v oblasti baterie chybí, je bezdrátové nabíjení. To nemohli inženýři implementovat z prostého důvodu - přes kovová záda to zatím prostě nejde. To jsem věděl už při koupi a kdybych chtěl bezdrátové nabíjení (které jako takové podporuji), tak bych musel mít nějaký mobil se skleněnými zády, děkuji nechci.

SYSTÉM
Systémem je již tradičně Android od Googlu. Výrobce použil téměř čistý Android, což osobně velmi vítám. Není tu tedy žádná obří nadstavba, ale přibylo pár praktických funkcí. Zajímavá jsou například gesta na zamknutém displayi. Hodně pěknou funkcí je čtecí mód, v kterém se barvy změní na odstíny šedé, které tolik při čtení nedráždí oči. Naopak původní launcher mi úplně nevyhovoval svojí kartou v levé straně (jsem zvyklý na informační kartu Google Now). Ale z Google Play stažený Nova Launcher zastal tuto práci skvěle, ale v tom je krása Androidu - Každý detail lze nějak doladit.

KONEKTIVITA
Máme zde snad všechny aktuálně používané možnosti připojení kamkoliv: "české" 4G, WI-FI, Bluetooth, NFC, USB-C a dokonce i 3,5mm jack (z jeho přítomnosti si OnePlus při představení udělalo malý šprým - https://youtu.be/nT5egj-fVyg?t=33m43s).

DOPORUČENÍ
Hledáte výkonný telefon v designu bez výstřelků, který (podle mě) nemá žádné vyloženě slabé místo? Jste fandou čistého Androidu? Potrpíte si na těch nejvýkonnějších komponentech? Pak je OnePlus 5 telefonem pro Vás.

SHRNUTÍ
+ Dostatečný display
+ Brutální výkon
+ Odladěné prostředí
+ Velmi dobrý fotoaparát
+ Dobrá výdrž baterie
+ Dash Charge (rychlonabíjení)

- Fotoaparát v nočních podmínkách
- Absence bezdrátového nabíjení
- Pro někoho rozlišení displaye

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Terapie, ať lépe mi je #7 (24. 4.)

Recenze: znemecka.eu